Podróże z zakalcami

Podróże z zakalcami to cykl noteczek przedstawiających wypieki z różnych stron świata. Jako rasowy zakalcorób nie mogę obiecać, że to co wyfrunęło z mojego piekarnika, choć trochę przypomina oryginał. Tak się dzieje gdy blacha z ciastem wypływa na nieznane kulinarne oceany:P:P. Są to zatem podróże ryzykowne (widmo zakalca), ale przez to niesłychanie kształcące. Być może kiedyś dane mi będzie spróbować niektóre z poniższych smakołyków i ocenię czy minęłam się z prawdą.
Na razie pozwólcie, że zaprezentuję moje dotychczasowe poczynania:



ale szajstwo:P!



Kuchnia estońska - kringel








Kuchnia estońska - kringel (runda druga)








Kuchnia walijska - ciasto z miodem i cynamonem








Kuchnia włoska - ciabatta








Kuchnia szwajcarska - Zopf








Kuchnia francuska - makaroniki/macarons








Kuchnia szwedzka - knäckebröd








Kuchnia włoska - focaccia na zakwasie








Kuchnia duńska - rugbrød








Kuchnia irlandzka - razowe bułeczki owsiane na sodzie








Kuchnia litewska - chleb litewski








Kuchnia fińska - limppu








Kuchnia japońska - chlebek Hokkaido na starterze Tang Zhong







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz